Ogólne OS X Porady

Jak pozbyć się z dysku niechcianych kopii zapasowych?

Screen Shot 2012-12-16 at 6.08.14 PM

Pytanie jest co najmniej na miejscu, patrząc na ilość założonych w sieci tematów i problemów związanych z usunięciem tego typu plików. Backup, czyli kopia zapasowa, którą robimy zgrywając wszystkie nasze pliki na dysk zewnętrzny, nie wewnętrzny, powinna znajdować się na wcześniej wybranej partycji i tam też się znajduje. Pliki, o których teraz piszę zapisują się na naszym dysku, tym, z którego korzystamy na co dzień i nie każdemu się to może podobać. W tym wpisie pokażę krok po kroku jak pozbyć się tego typu plików i jakie są sposoby na ich kontrolę.

Zacznijmy jednak najpierw od powodu, dla którego te pliki same się tworzą. Mając uruchomioną funkcję Time Machine, nasz system zapisuje co jakiś czas kopię tego co aktualnie znajduje się na dysku, tzw. snapshots. Jest to logiczne rozwiązanie, bo przecież mając laptopa w trasie nie zawsze jesteśmy w stanie na bieżąco aktualizować nasz backup disc. Co więcej – zajmują one określone miejsce na naszym dysku i po zrobieniu backup’a nie usuwają się same. Dopiero, gdy nasz dysk zostanie zapełniony w 80 % TimeMachine pozbędzie się części starych snapshotów.

Screen Shot 2012-12-16 at 5.00.45 PM

 Jaka jest różnica między lokalnymi kopiami, a tymi na dysku zewnętrznym? 

W przeciwieństwie do tego co znajduje się na naszym dysku z backupem, to co znajduje się w lokalnej pamięci nie jest kopią. Każdy plik znajduje się w pamięci, do której najzwyczajniej nie mamy dostępu. Usuwając plik z pulpitu, tak naprawdę sprawiamy, że znika on z naszych oczu. Ikona nie jest widoczna, ale cała jej zawartość znajduje się właśnie w sekcji backups, jako snapshot/versja. Zaletą takiego rozwiązania jest oczywiście brak oczekiwania na tworzenie dodatkowej kopii, a wadą możliwość uszkodzenia pliku. Jeśli oryginał zostanie uszkodzony, snapshot również. Ale do rzeczy.

Co zrobić aby pozbyć się snapshotów?

Rozwiązanie jest bardzo proste. Po zgraniu wszystkich danych na dysk zewnętrzny musimy wyłączyć TimeMachine. Proces usuwania snapshotów rozpocznie się sam i może trochę zająć, więc dużo szybszym rozwiązaniem jest restart tuż po wyłączeniu TM.

Screen Shot 2012-12-16 at 6.18.04 PM

Co zrobić gdy nie interesują nas snapshoty, a backupy z konkretnych momentów naszej pracy?

Przecież nie każdy potrzebuje plików z całego miesiąca… Tu z pomocą przychodzi Terminal, w którym możemy całkowicie wyłączyć opcję tworzenia snapshotów. Przekłada się to oczywiście na to, że robiąc backup stworzymy kopię zapasową aktualnego stanu naszego dysku, bez wszystkich zmian które zaszły między poprzednim, a aktualnym backupem. Otrzymamy jedynie efekt końcowy tych wszystkich zmian. W celu wyłączenia snapshotów musimy otworzyć Terminal, w którym w zależności od tego co chcemy zrobić wpiszemy :

• aby włączyć snapshoty :   sudo tmutil enablelocal
• aby wyłączyć snapshoty :  sudo tmutil disablelocal
• aby stworzyć snapshota :     tmutil snapshot

Po wpisaniu wybranej komendy zostaniemy poproszeni o wpisanie hasła. Wpisywane hasło nie będzie widoczne, ale nie oznacza to, że program się zawiesił. Po wpisaniu wciskamy enter i zmiana zostanie wprowadzona, a terminal wróci do swojego pierwotnego stanu tj.
<nazwa komputera>:~ <nazwa użytkownika>$.

 Kilka rzeczy o których musimy pamiętać: 

– Usuwając snapshoty poprzez wyłączenie i włączenie Time Machine resetujemy to, co wcześniej zmieniliśmy w Terminalu. Czyli fakt, że właśnie wyłączyliśmy snapshoty wpisując przedstawioną wyżej komendę nie oznacza, iż efekt jest permanentny. Po wyłączeniu/włączeniu snapshoty ponownie będą się tworzyły. Wtedy musimy wejść do Terminala i je wyłączyć. Proces ten dotyczy jedynie komputerów przenośnych. W stacjonarnych po wyłączeniu i włączeniu TM snapshoty nie będą zapisywane!

– Nie możemy ustalać dla jakich partycji tworzone będą snapshoty. Albo dla wszystkich, albo dla żadnej. Odnosi się to oczywiście do automatycznego tworzenia tych plików. Dalsze modyfikacje dotyczą już poszczególnych plików stworzonych dla danej partycji i mogą być wprowadzane.

– Czasami ustawienia wprowadzone w Terminalu potrafią samoistnie przywrócić się do tych fabrycznych. Ma to miejsce nie tylko wtedy, kiedy sami wyłączymy i włączymy TM. Inna sytuacja, która przywróci ustawienia może mieć miejsce, gdy uruchomimy system z innego dysku, czy użyjemy Repair Disk. Znane są też przypadki przywracania snapshotów po uruchomieniu komputera z poziomu partycji Recovery HD. Tu ponownie przyjdzie z pomocą Terminal, w którym przy użyciu w/w komend wyłączymy zapis plików lokalnych.

To by było na tyle jeśli chodzi o TM. Teraz chciałbym się dowiedzieć jak wygląda archiwizacja danych u Was? Używacie snapshotów, czy może archiwizujecie dane z poszczególnych dni? Wypowiadajcie się 🙂

  • MDW2

    Ciekawe. Nie miałem pojęcia o tych snapshotach na dysku wewnętrznym. Ja mam normalnie wyłączone TimeMachine i raz czy dwa razy dziennie podłączam kablem USB dysk zewnętrzny i ręcznie uruchamiam backup. Zajmuje mi to 4 sekundy, bo kabel od dysku zewnętrznego zawsze leży na biurku obok MacBooka. Wobec tego chyba nie mam tych snapshotów. Ale rzucę na to okiem, bo to ciekawe. 🙂

  • Dawid

    Ja postępuje w ten sam sposób. Nie mogę sobie pozwolić na 20 % wolnego miejsca na dysku z uwagi na tworzenie dość sporych plików. Snapshoty są o tyle przydatne, że nie usuwają plików przez Ciebie celowo/przypadkowo usuniętych. Więc zawsze możesz wrócić do daty kiedy plik jeszcze był widoczny. Przy backupie bez snapshotów tej opcji już nie masz. 🙂 / D.